Лялькове диво 10.12.19\12.01.20

Лялькове диво

Національний музей Тараса Шевченка
представляє
міжнародну виставку авторських ляльок та живопису

«Лялькове диво» ­­

10 грудня 2019 о 18.30
Київ, бульвар Тараса Шевченка, 12

 

  • живопис: Леонід Бернат.
  • авторські ляльки: Тамара Півнюк, Юлія Володарська, Катерина Косьяненко, Катерина Калініна, Ірина Кіршина, Рената Голашевська-Адамчик, Ольга Венжега, Олена Коростельова, Галина Дюговська, Анастасія Кацан.
  • графіка: Сергій Півнюк.

“Лялькове Диво” — це міжнародна виставка авторських ляльок та живопису, що традиційно відкривається у Києві напередодні Різдва. Це світле й радісне свято мистецтва, справжній подарунок місту від авторів та учасників проекту — сучасних казкарів і самовідданих мрійників, лялькарів і художників.

Колективний проект “Лялькове диво” — це унікальна можливість побачити професійні художні ляльки найвищої категорії, зібрані у межах одного простору. Виставка “Лялькове диво” покликана не лише познайомити глядача із мистецтвом авторської ляльки, але й зберегти це мистецтво в Україні, втримати його професійний рівень та стимулювати розвиток. Проект проходить вже третій рік поспіль, і щоразу це свято стає все яскравішим. Цього року у виставці беруть участь 10 художників-лялькарів з України, Польщі, Німеччини та Франції, а також неповторний і символічний живописець, “київський Андерсен” Леонід Бернат.

Мистецтво авторської ляльки — це особливий світ, де панує романтика і свобода уяви, де дива обов’язково стаються, варто лише забажати, а буденне життя невпинно перетворюється у казку.  Завітайте у святковий простір фантазії і різдвяних чудес, приготованих для вас лялькарями! Впустіть у життя диво!

 

Про авторів:

Леонід Бернат. Україна

“Життя в його неспинному натхненному оберті…”

Леонід Бернат — яскравий і впізнаваний митець, живописець і майстер левкасу. Казкар і справжній “київський Андерсен”, оптимістичний поет життя у його найдивовижніших проявах.  “Це дивний, вразливий, рухливий, дотепний, наскрізь уявний художник.Тому що Леонід Бернат створює світ, який значно кращий за реальний”, — так влучно пише про нього мистецтвознавець Дмитро Корсунь.

 

Тамара Півнюк. Україна

Сергій Півнюк. Україна
«Мені подобається вірити в казки…»

Тамара Півнюк — неперевершений майстер витончених образів, розрахованих на вихованого і делікатного глядача. Тут і романтичний П’єро, що ніяк не напише коханій Коломбіні: “Люба, мила моя…”, “Найгарніша у світі, сонечко, квіточка…”, “Я тебе кохаю…” — як же почати листа, як висловити сокровенні почуття? І тендітні порцелянові феї-метелики, трохи налякані світом людей і готові зникнути будь-якої миті — не злякайте чарівних гостей! Авторські ляльки Тамари Півнюк представлені у тандемі з оригінальною графікою Сергія Півнюка.

 

Юлія Володарська. Україна

“Вважається, що ті, кого називають феями, займають проміжну ланку між людиною та янголом, подібно демонам минулого” (преп. Роберт Кірк, 1691)

Юлія Володарська має сміливу і виразну манеру роботи та оригінальний тематичний підхід. Надихається як дзвінкою тишею осені та старовинними легендами про фей серед людей, так і японським авангардним “танцем темноти” буто, що покликаний “викликати дискомфорт, а не естетичне задоволення, адже лише так можна заставити глядача прокинутись”.

 

Катерина Косьяненко. Україна

Ляльки Катерини Косьяненко зазвичай продовжують й розширюють її живописні серії, однак “Автопортрет”, представлений на цій виставці, — цілком самостійний твір. Це лялька-вершник, що мчить у невідоме майбуття. Невелике дзеркало, що вправлене у постать, покаже кожному його лице й безмовно поцікавиться: “Quo vadis?”

 

Катерина Калініна. Україна

“Сучасне життя стрімко засмоктує в жорстоку віртуальну реальність, а навколишнє середовище перетворюється на малопридатне для нормального існування. Чутливі художники знаходять порятунок у власній майстерні, ховаючись від агресивного оточення, в своїх мріях, створюючи власний безпечний утопічний світ. І часто-густо він не має чіткої структури, чи свідомого пояснення. Просто щось в моїй голові”

Порцелянові ляльки Катерини Калініної — це віконце у медиативний світ творчості, що слугує порятунком від надміру вимогливої реальності. “Inside me” — серія робіт про увагу до власних ідей, про любов до думки, вираженої у матеріалі.

 

Ірина Кіршина. Україна-Франція

Справжня різдвяна історія про трьох волхвів від чудової лялькарки Ірини Кіршиної. Колоритні персонажі, що зійшли до нас зі сторінок біблійних оповідей. Три царі: Каспар, Мельхіор і Бальтазар, — чаклуни й мудреці, що прийшли поклонитися новонародженому Спасителю. Мудрість провидців у їхніх очах. І прохолодний подих ясної близькосхідної ночі, що понад дві тисячі років тому змінила історію людства.

 

Галина Дюговська. Україна

Різдво — це та чарівна пора, коли ми дужче віримо у чудеса та янголів. І янгол-охоронець,звісно, у кожного свій, особистий. Можливо, саме тому талановита художниця  Галина Дюговська залишає обличчя своїх ляльок-ангелів максимально абстрактними, вільними для індивідуальних сподівань.

 

 

Рената Голашевська-Адамчик. Польща

Оригінальні текстильні ляльки Ренати Голашевської-Адамчик з першого погляду викликають позитивний емоційний відгук. Їх відкритість, м’якість та простота розповсюджує навколо себе атмосферу доброзичливості та людяності.

 

Ольга Венжега. Україна-Німеччина

Впізнавані й неповторні роботи Ольги Венжеги виконані у єдиному екземплярі і продумані до найменших деталей. Кожна її лялька — це уособлення цілого світу, витонченого, дивовижного й метафоричного. Світу, якому віриш і у який занурюєшся без вагань.

 

Олена Коростельова. Україна

“Зернятко троянди потрапило на планету принца. Квітка виросла й розпустилася. Маленький принц не міг стримати захоплення: 

— Які ви прекрасні!”

Світ ляльки — це відкрите поле для авторської інтерпретації будь-якої історії, це можливість надати глибину усім персонажам. Олена Коростельова майстерно вдихає життя у образ Рози, троянди з історії про Маленького принца, відкриває меланхолійну красу цього персонажа.

“ — Дарма я її слухав, — довірливо сказав він мені одного разу… — Нічого я тоді не розумів! Треба було судити не по словам а по справам. Вона дарувала мені свій аромат, освітлювала моє життя. Я не мав тікати… Але я був надто молодий, я ще не вмів любити…”

 

Анастасія Кацан. Україна

“Мрію… 

Зітхаю… 

Так нездійсненна 

Мрія моя…
Маленька Хмарка,
Бути дзвіночком
Мріяла я…”

Анастасія Кацан — невиправна мрійниця і в той же час невтомна організаторка колективних професійних заходів для лялькарів, яка добре знає, що мрії втілюються як у творчості, так і в реальності, варто прикласти трохи зусиль. Її творчість — яскраве вираження цієї життєствердної, позитивної філософії.

“Мрію!

Радію!

Плачу щосили

До забуття.

Дощем в дзвіночки

Переродилась

В променях я”.

(TaFi)

Текст: Іванна Стратійчук

Виставка триватиме до 12 січня 2020 р.

 

Куратор проекту — Анастасія Кацан

За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:

тел.: +380 98 656 4560; e-mail: nanakatsan@gmail.com

www. lyalka.com.ua

Вхід на відкриття за запрошеннями.

Проведення заходів та виставок: тел.: +380 44  234 4039
shevchenko­museum@ukr.net, shevchenkoinkiev@gmail.com,